Χρήστος Τόφας

Ο Χρήστος Τόφας γεννήθηκε στη Φιλιά Μόρφου της Κύπρου το 1973 και ήρθε στην Αθήνα ως φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992.

Ενώ εργαζόταν ως επαγγελματίας μουσικός, καταπιάστηκε με την οργανοποιία επισκευάζοντας και κατασκευάζοντας μουσικά όργανα για συναδέλφους μουσικούς. Πολύ σύντομα, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Κορυφαίοι οργανοπαίχτες τον ενθάρρυναν, διακρίνοντας το ταλέντο του από τα πρώτα του κιόλας βήματα.

Επαγγελματίας οργανοποιός εδώ και δυο δεκαετίες σχεδόν, κατασκευάζει κυρίως μπουζούκια (τζουράδες, μπαγλαμάδες), λαούτα (στεριανά, κρητικά) και λαϊκές κιθάρες.

Γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέγουν και χρησιμοποιούν όργανα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από τον Χρήστο Τόφα. Ένας από αυτούς, ο μάστορας και μεγάλος δάσκαλος του στεριανού λαούτου Χρήστος Ζώτος, παραχώρησε το περίφημο λαούτο του στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, Τμήμα Μουσικών Οργάνων. Η απόκτηση και συμπερίληψη του οργάνου στην σπουδαία συλλογή εκλεκτών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο από το Μουσείο αποτελούν ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση της ποιότητας και της αξίας της οργανοποιίας του Χρήστου Τόφα, η οποία επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά με την βράβευσή του από το Greek Institute στην Βοστώνη τον Απρίλιο του 2019 και την επίδοση του τιμητικού βραβείου από τον ίδιο τον Διευθυντή του Τμήματος Μουσικών Οργάνων του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.